Ανακοίνωση Σχετικά με τους διαγωνισμούς Φυσικής

(1 - user rating)
Το Πανεπιστήμιο Αθηνών, από την αρχή τους σχεδόν έως σήμερα, είχε την πλήρη ευθύνη της οργάνωσης, της θεματοδότησης, της αξιολόγησης και της υποβολής όλων των απολογισμών (υπογράφοντάς τους) όλων των Πανελλήνιων Διαγωνισμών Φυσικής Λυκείου, Γυμνασίου και Δημοτικού, σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Φυσικών (ΕΕΦ) και, στη συνέχεια, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Φυσικής για την Επιστήμη και την Εκπαίδευση (εεφεε). Συγχρόνως, όλα τα χρόνια είχε την απόλυτη ευθύνη όλης της διαδικασίας επιλογής και προετοιμασίας –θεωρητικής και πειραματικής– των πέντε (κάθε χρόνο) Ελλήνων μαθητών που συμμετείχαν στη Διεθνή Ολυμπιάδα Φυσικής, από το 1994 έως και το 2018.

Για το 2019 οι τρεις φορείς, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, η Εταιρεία Φυσικής και η ΕΕΦ, υπέβαλαν αίτηση για κοινούς (από τους τρεις φορείς) και ενιαίους (για το Λύκειο, το Γυμνάσιο και το Δημοτικό) Διαγωνισμούς Φυσικής / Φυσικών. Η ΕΕΦ, όμως, στρεψοδικώντας υπέβαλε, χωρίς ενημέρωση των άλλων φορέων, αίτηση και για μονομερείς (δικούς της) διαγωνισμούς.

Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) και η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας του Υπουργείου Παιδείας ενέκριναν –χωρίς αιτιολόγηση– μόνο τον Διαγωνισμό της ΕΕΦ για το Δημοτικό. Σημειώνεται ότι η έγκριση του διαγωνισμού της ΕΕΦ για το Δημοτικό δεν υπογράφεται από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας, όπως γινόταν όλα τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα η ΕΕΦ έχει ανακοινώσει δικούς της διαγωνισμούς και για το Λύκειο και το Γυμνάσιο, χωρίς την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας.

Σημειώνεται, επίσης, ότι η ΕΕΦ εμπορευματοποιεί τους Διαγωνισμούς εκδίδοντας και πωλώντας στους μαθητές «βιβλίο προετοιμασίας για τους διαγωνισμούς» (http://eef.gr/ekdoseis/1809-στα-μυστικά-της-φυσικής.html) και οργανώνοντας «μαθήματα προετοιμασίας» για τους Διαγωνισμούς Φυσικής 2019 με υψηλό αντίτιμο (http://eef.gr/enimerosi/1761-dream-team-2018-2019.html).

Πανεπιστήμιο Αθηνών / Τμήμα Φυσικής και
Ελληνική Εταιρεία Φυσικής για την Επιστήμη και την Εκπαίδευση

 

Joomla templates by a4joomla